Suka Entry Di Sini???

Thursday, November 14, 2013

Berhentilah menjadi stress kerana anak belum pandai itu dan ini.
ANAK TIDAK PERLU PERFECT UNTUK DIDIK DENGAN BAIK. Berhentilah menjadi stress kerana anak belum pandai itu dan ini.

Jika anak belum boleh berjalan pada usia 12 bulan ke bawah tapi anak jiran sudah pandai, janganlah stress. Jika dia sudah mula merangkak dan bergayut, itu petanda baik.

Jika anak belum boleh bercakap pada usia dibawah dua tahun, janganlah nak dimarah anak itu. Hanya pastikan pendengarannya okay, bahagian rahang tengkok, lidahnya okay. Bawalah berjumpa pakar jika dia langsung tidak boleh bertutur apa pun pada usia melebihi 2.5 tahun. Sekadar memastikan.

Jika anak belum pandai membaca, janganlah dimarahi anak itu. Ajar dengan sabar. Jika dia masih belum boleh membaca pada usia 8 tahun, bawalah berjumpa pakar untuk mengenal pasti jika dia Dysleksia.

Mesej ibu hari ini ialah - janganlah terlalu stress kerana membanding atau dibanding anak anda dengan anak orang sehinggakan anda merasakan diri anak bukan ibu atau bapa yang baik dan anak anda anak yang tidak cemerlang. Dan yang paling ibu hendak ingatkan jangan sekali izinkan di hati tercetus perasaan benci kepada anak kerana susah sangat nak didik dia.


1 comment:

  1. betul tu ..MG belum ada anak tp ank buah dah 7 orang and MG mmg dapt tgk diorg dr kecik smpai besar..mcm mna and apa kepandaian diorang .
    alhamdulillah stakat ni ank buah MG umur 3 tahun dah petah berkata kata dan aktif
    ada juga anak2 jiran yg risau dan membandingkan nya dgn mereka.
    bg MG, cukupla ank kita cukup sifat dan anggap belum masa ALLAH nak bg kepandaian mereka berjalan atau bercakap di usia muda .

    ReplyDelete

Assalamualaikum..

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di sini. :D

Fruity Plum Heart
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...