Suka Entry Di Sini???

Tuesday, December 3, 2013

Tentang telur ayam....


Telur ayam perlu dibasuh sebelum disimpan atau sejurus sebelum dimasak?
 
Mana satu tindakan yang betul? 

 
sumber : https://www.facebook.com/shbtHalal



**komen dari  fb.... 

Rakan Emas Anda  : penerangan: seperti Sahabat Halal cakap kulit telur ada liang2 halus, iaitu semi-porous membrane. membasuh dahulu sebelum simpan akan menyebabkan bacteria pada kulit telur tu masuk by force melalui liang halus tu, apabila depa masuk, dalam jangkamasa penyimpanan tersebut (lagi lama simpan pas basuh lagi masyuk), depa akan membiak dalam isi telur yang sangat berkhasiat bagi depa. sambil membiak depa akan "memberakkan" toxin ke dalam isi telur tersebut menyebabkan telur mudah rosak lepas tu kalau makan kita makan bersama hasil berak toxin tu..












2 comments:

  1. betul tu. bukan telur je semua makanan yang nak dimasak kena cuci :D

    ReplyDelete
  2. Klu x dicuci, umpama makan berserta najis.. astagfirullah..

    ReplyDelete

Assalamualaikum..

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di sini. :D

Fruity Plum Heart
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...