Suka Entry Di Sini???

Friday, March 21, 2014

Buah-buahan punca gemuk
KANDUNGAN fruktosa dalam buah-buahan menyumbang kepada kegemukan.LAZIMNYA, individu yang ingin mengembalikan kelangsingan tubuh akan mengamalkan diet buah-buahan kerana selain daripada mendapat vitamin dan mineral yang diperlukan, ia turut mengandungi serat yang tinggi.


Namun begitu, kajian oleh seorang kaunselor kesihatan di Amerika Syarikat, Jacqueline Silvestri Banks mendapati, pengambilan buah-buahan secara berlebihan sebaliknya mampu merosakkan diet seseorang.

"Buah-buahan mengandungi gula sederhana jenis fruktosa dan karbohidrat, iaitu dua kandungan yang perlu dimakan secara sederhana oleh individu yang sedang berdiet.

"Jika seseorang memakan lebih daripada jumlah yang sepatutnya, ia boleh mengakibatkan peningkatan kadar insulin dan seterusnya menyebabkan tubuh sukar untuk membakar lemak," katanya.

Sumber fruktosa bukan sahaja terdapat dalam buah-buahan, malahan turut ditemui dalam madu dan makanan yang telah diproses seperti roti, yogurt, bertih jagung dan kordial minuman.

Fruktosa jika tidak digunakan segera akan bertukar menjadi lemak dan ini menjadi masalah besar buat mereka yang sedang berdiet.

Jumlah fruktosa yang dimakan perlu diambil kira terutamanya bagi penghidap diabetes memandangkan kemampuan mereka untuk mencerna gula menurun.

Jadi, bagi individu yang sedang berdiet, anda disarankan untuk membataskan pengambilan buah-buahan kepada dua hidangan sehari. Mereka digalakkan mengambil epal kerana kandungan fruktosa yang rendah tetapi tinggi serat.

1 comment:

  1. Oh baru tau ni.. saya suka juga makan buah.. alhamdulillah tak gemuk lagi.. kena berjaga2lah lepas ni. Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum..

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di sini. :D

Fruity Plum Heart
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...